Mere om Tove

FIND FODFÆSTE

I

DIT EGET GUDDOMMELIGE SELV


Samtale, spirituel vejledning og foredrag

ved Tove Bech

Lidt mere om mit liv og inspirationerne

for min personlige udvikling


Jeg fik meget inspiration til mit livssyn allerede før tiden på Søtoftegård Højskole.


Køkkenhaven

Fra 1970- 1974 var jeg indehaver af ’Køkkenhaven’, en grøn kulturcafé beliggende på 2. sal nær Domkirken i Aarhus. Her blev der serveret økologiske og biodynamiske vegetarretter. Retterne blev hovedsageligt fremstillede af dansk dyrkede korn og grøntsager, det vi i dag benævner som Nordisk Køkken. Her kunne gæsterne smage Ramsløg, som jeg selv havde hentet i Risskov, mælkebøttesalt, skvalderkål, brændenældesuppe, nordisk ris(hvede, havre, byg og rug), kantareller, majroer, kålrabi, pastinak og så de almindeligt kendte grønsager. Og naturligvis gulerods- og rødbedekage og hjemmebagt langtidshævet brød og boller malet på ’Køkkenhavens’ flotte gamle købmandskaffemølle! Ja, der var endda tang (dog ikke fra hjemlige farvande) i nogle af retterne. Spiret hvede, hvedegræs og gulerodssaft var også på menuen!


Alt dette krydret med musikaftener, weekendkurser og foredrag om bl.a. ”Musik i Maden”, mikro-makro mad, demonstration af zoneterapi, akupunktur og venepumpeøvelser, meditation og emner indenfor det spirituelle. Til disse aftener kom der tilhørere fra både Nord - og Sønderjylland, ja helt fra Fyn kom de til Aarhus! Alle disse emner var helt nye dengang i begyndelsen af 70’erne. Og unge og ældre, både studerende, pensionister og skuespillere fra det nærliggende ”Svalegangen” gav frivilligt deres arbejdskraft til ”Køkkenhaven”.


I 1974 lukkede jeg ”Køkkenhaven”, og nedsatte arbejdstempoet, så jeg nu kun fremstillede diverse råkostsalater, linsepostej og løgpostej, som jeg solgte til 2 helsekostforretninger i Århus. Samtidig begyndte min foredragsvirksomhed og undervisning i ”Sund Levevis” under AOF i Aarhus og på ”Bhedanta” ved Jammerbugten.


Ernæring og bevidsthed

Efter min ældste søns fødsel i 1975 fortsatte min undervisning og foredragsvirksomhed med et enkelt års undtagelse, hvor jeg studerede ernæring på det, der dengang kaldtes Ankerhus Husholdningsseminarium. Jeg tog kun det første år. Det var ikke ernæring på den måde, der havde min lidenskab. Jeg var interesseret i koblingen mellem ernæring og bevidsthed. Jeg var og er optaget af, hvad der generelt ”nærer’ mennesket! Dengang var jeg ikke i stand til at formulere det, jeg søgte, men måske kan jeg tage Søren Kierkegaard ved hånden, når han skriver, at menneskets dybe længsel i virkeligheden er en længsel efter Gud”.


Esoterisk kristendom

I disse år følger jeg en kursusrække i esoterisk, mysterie-kristendom ved Jørgen Braren Lauritzen, som er cand. mag. i dansk og religion. Jørgen Braren er tidligere lærer på Søtofte. Hans 3 bøger, ”Kristusvejen – Spirituel kristendom, meditation, terapi””, ”Meditationens Guddommelige Kraft - vejen til dit sande hjerteselv i spirituel kristendom”” og den sidste i rækken foreløbig ”Thomas Evangeliet - i dybdepsykologisk belysning” har jeg alle nærlæst med stort udbytte.


I den esoteriske mysterie-kristendom føler jeg mig mest hjemme, men jeg udvider og udforsker til stadighed mit åndelige livssyn, i år bl.a. ved at læse Johannes Møllehaves bog om Søren Kierkegaards bog ”Til Trøst”.  Det er lettere at fordøje Kierkegaard, når Møllehave fortæller, end når Søren selv skriver …


Den nyeste bog ”Oplys mørket i mit Hjerte” af Tove Ahlmark, teolog og cand. mag. i dansk og religion, tager læseren med på hendes søgen efter den levende kristendom. En meget inderlig fortalt bog om den religiøse længsel, der fører hende til Assisi. Bogen skildrer også kulturkløften mellem den katolske spirituelle tradition og den nye spiritualitet, der bl.a. i Danmark har baggrund i selvudvikling og meditation.


Mennesket på godt og ondt

Og ind i mellem har jeg læst bøger med helt andet emneindhold, bl.a. ”Damen med kørestol” af Maria Marcus og ”Den højeste Pris” af Bo Lidegaard, chefredaktør på Politiken.


Måske er fællesnævneren for valg af bøger: mennesket på godt og ondt. Dets indre kampe, drive, etik og det, at vi forsøger at’ blive til’ som et menneske.


Lige nu glæder jeg mig til at læse den nyeste bog af Jes Bertelsen ”Det drejer sig om Kærlighed”. Hvor mon Jes Bertelsen befinder sig i sit liv og sin tænkning nu? Vi er næsten lige gamle, og da vi var unge og nybagte førstegangs forældre, afholdt vi et kursus sammen med Sara Damskier, indehaveren af centret, ’Bhedanta’ på’ Fossdalsgaard’ ved Jammerbugten.


Hvordan vi nåede både at undervise og deltage i hinandens undervisning - Jes i drømmetydning og Mandalategninger, Sara i yoga og afspænding og jeg i esoterisk ernæring og temperamentspsykologi - og ind i mellem passe vores børn, det er nærmest ubegribeligt. Måske jeg lige bør indskyde, at vore tre børn alle var i dagpleje nogle timer hver dag under ugekurset! Senere inviterede jeg Jes Bertelsen til at afholde sine kurser i drømmetydning på Søtoftegård Højskole. Efter nogle år etablerede han ”Vækstcentret” i Nr. Snede.


Jeg har de seneste år taget mig tid til bestyrelsesarbejde i forbindelse med forberedelse til oprettelsen af et spirituelt senior-bofællesskab, og jeg har brugt mere tid på at tilberede lækre, grønne retter, kigge ud over havet - og luge ukrudt!


Og ikke mindst, så har jeg haft mere tid til at se familie, venner, være sammen med mine dejlige sønner og deres familier samt min afdøde mands voksne børn og mine herlige bonus-børnebørn.
Copyright © Tove Bech